Pigmentvlekken verwijderen met lasertherapie
Combinatietherapie van IPL met Picolaser
Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine (pigment) in de opperhuid. Deze vlekken zijn vaak bruin tot zwart en komen meestal voor in het gelaat en op de handen omdat deze zones vaak worden blootgesteld aan de zon. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar kunnen ook later in het leven ontstaan als het gevolg van huidveroudering en hormonale veranderingen.
- Combinatie van IPL-laser met Picolaser voor optimaal resultaat.
- Tools ter preventie van zonneschade.
- Professionele aanpak van een gedreven team van verpleegkundigen.
Pigment of melanine is een lichaamseigen kleurstof, die aangemaakt wordt door de pigmentcellen in de opperhuid. Melanine is verantwoordelijk voor de kleur van onze huid, haar en de iris van de ogen. Onze pigmentcellen hebben een beschermende functie, voornamelijk tegen UV schade van de zon.
Niet alle vlekken zijn hetzelfde. Enkele veelvoorkomende pigmentletsels zijn: zonnevlekken en ouderdomsvlekken, melasma of zwangerschapsmasker, post-inflammatoire hyperpigmentatie, sproeten, café-au-lait, moedervlekken, vitiligo, …
Waarom pigmentvlekken behandelen met laser?
Pigmentvlekken op gelaat, hals en decolleté en de handen, kortom de zones die het meest aan de zon zijn blootgesteld, manifesteren zich als zonschade waardoor u een verouderde uitstraling hebt.
Hoe verloopt de behandeling?
Dankzij onze IPL-behandeling wordt de lichtbruine kleur van de pigmentvlek geabsorbeerd. Het licht verhit het pigment zodanig sterk dat de vlek langzaam zal afbreken. De behandeling is snel, veilig en vrijwel pijnloos. Het eindresultaat is afhankelijk van de diepte van het pigment, de locatie, uw huidtype, … Kom vrijblijvend eens langs voor advies op maat!
Prijzen
Prijs per behandeling
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de kleur en de diepte van het pigment. Gemiddeld zijn 1 tot 4 behandelingen nodig.
Hoe bereid ik me voor?
U dient 4 tot 6 weken voor de behandeling zon of zonnebank te vermijden. Gebruik ook steeds zonnebescherming met minimum factor 50.
Komt u toch in de zon? Verplaats dan uw afspraak!
Bij voorkeur komt u zonder make-up naar de afspraak.
Wat na de behandeling? Nazorg.
Vermijd blootstelling aan de zon tot de huid volledig hersteld is.
Het herstel kan 10 tot 12 dagen duren. U krijgt advies over een nazorg crème die u 2 x daags dient aan te brengen gedurende dit herstel.
Het is van groot belang niet te krabben aan korstjes op de huid en tijdens het herstel van de huid de blootstelling aan de zon te vermijden.
Verder is het belangrijk om het hele jaar door een goede zonbescherming toe te passen. UV-licht is even schadelijk in de winter. Bij pigmentstoornissen adviseren wij in de winter dagelijks gebruik van factor 50 en in de zomer factor 100-130.
U kan aangepaste producten verkrijgen bij het laserkabinet.
Pigmentvlekken behandelen met lasertherapie?
Hoe werkt het?
De laserstraal wordt geabsorbeerd door het melanine in de pigmentvlek. De kleur van het pigment kan licht maar ook donker zijn en voorkomen in verschillende diepten van de huidlagen. Om deze reden zijn verschillende specifieke golflengten van laserlicht noodzakelijk om pigment te behandelen. De IPL-laser wordt gecombineerd met de picolaser om een optimaal resultaat te bekomen. Het spreekt voor zich dat u zich moet beschermen met een zonnefactor van minimum factor 50.
Onze lasers
LUMENIS M22 IPL
IPL (Intense Pulsed Light) technologie maakt de behandeling van pigmentatie en vasculaire onvolkomenheden mogelijk, terwijl het meteen ook de algehele uitstraling van de huid verbetert. De IPL lichtflits behandeling kan het antwoord zijn op volgende problemen:
- Pigmentvlekken
- Melasma
- Couperose
- Rosacea
- ...
Veelgestelde vragen over lasertherapie van pigmentvlekken
Het is van groot belang de blootstelling aan de zon te vermijden tot de huid volledig hersteld is. Het is uiteraard heel belangrijk om het hele jaar door blijvend een goede zonbescherming te gebruiken teneinde de vorming van pigmentvlekken te voorkomen. U krijgt van ons hierover uitgebreid advies.
Oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken in de opperhuid kunnen zijn:
- Toename van het aantal pigmentcellen
- Verhoogde productie van melanine
- Toename van melanine in de huidcellen
- Door abnormale pigmentcellen
De behandeling wordt niet terugbetaald. Aangezien het om een behandeling gaat met esthetische doeleinden, wordt helaas geen terugbetaling voorzien vanuit de mutualiteit.
De meeste verzekeringen ondersteunen geen esthetische behandelingen. Bij twijfel kan u het steeds even navragen bij uw verzekeringsmaatschappij.
U voelt kleine speldeprikjes tijdens de behandeling gevolgd door een branderig gevoel na de behandeling.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de vlekken en het aantal.
U kan uiteraard steeds een afspraak maken voor een consultatie bij het Laserkabinet. Tijdens deze consultatie wordt de huid bekeken en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit is bedoeld om u meer informatie te geven over de mogelijkheden en is uiteraard volledig vrijblijvend.
De behandeling is niet gevaarlijk. Door gebruik te maken van innovatieve lasertechnologie wordt de kans op complicaties tot een absoluut minimum beperkt.
Het herstel duurt 10 tot 12 dagen. Gebruik steeds een hoge zonnefactor.
Nazorg producten
Om eventuele hinder na de behandeling tot een minimum te beperken, en de resultaten van de behandeling te maximaliseren, raden we volgende producten aan voor nazorg. Tijdens de behandeling zal verdere toelichting over deze nazorg producten gegeven worden.
Alhydran SPF30 (hydraterende crème met UV-protectie)
- Helpt de huid te herstellen.
- Zorgt voor vochtregulering en langdurige hydratatie.
- Kalmeert de huid
- Ontstekingsremmend
Pigmentvlekken verwijderen in Herentals met lasers
Een gedreven team van verpleegkundigen doet er alles aan om uw pigmentvlekken zo grondig mogelijk te verwijderen d.m.v een combinatie van innovatieve lasertherapie.
Soorten pigmentvlekken
Hyperpigmentatie
Hyperpigmentatie leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die in grootte en vorm kunnen variëren. Het ontstaat bij overproductie van melanine op bepaalde plaatsen in de huid. Deze overproductie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, maar de belangrijkste zijn de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonen of huidletsel. Er bestaan ook verschillende soorten van hyperpigmentatie zoals ouderdomsvlekken, melasma of hyperpigmentatie na een ontsteking.
De belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie is blootstelling aan de zon. Daardoor gaan de pigmentcellen te veel melanine produceren met onregelmatige pigmentatie tot gevolg. Melanine werkt namelijk als een natuurlijk zonnebeschermingsproduct in de huid. Dankzij melanine worden mensen bruin maar een overmatige blootstelling kan dit proces echter verstoren.
Ook hormonale invloeden spelen een belangrijke rol. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron kunnen namelijk de overproductie van melanine stimuleren. Dit kan leiden tot melasma oftewel zwangerschapsmasker. Zoals de naam reeds doet vermoeden komt het vaak voor bij zwangere vrouwen of door bepaalde anticonceptiepillen.
Daarnaast kan hyperpigmentatie ook voorkomen door sommige auto-immuunziekten, stofwisselingsziekten en maag-darmstoornissen.
Als laatste kan ook ijzer voor hyperpigmentatie in de huid zorgen.
Café au lait
Café au lait vlekken, ook wel koffievlekken, zijn egaal lichtbruin gekleurde pigmentvlekken. Ze kunnen al aanwezig zijn van bij de geboorte maar zijn dan vaak nog moeilijk te zien. Als het kindje groter wordt groeien de vlekken mee en worden ze vaak donkerder. Meestal zijn ze ovaal van vorm en hebben ze een doorsnede van enkele centimeters. Door een ‘weeffoutje’ in de pigmentcellen maken ze in de pigmentvlek veel meer pigment aan dan in de omgevende huid. Het zijn vlakke plekken die overal kunnen voorkomen.
Café au lait vlekken zijn meestal erfelijk bepaald. Ze zijn goedaardig en geven geen klachten. Door hun erfelijke aard kan men ze ook niet voorkomen. Wel kan men ze laten verwijderen indien men ze als storend ervaart. De koffievlekken kunnen donkerder worden na overmatige zonblootstelling. Dan gaan de pigmentcellen te veel melanine produceren met onregelmatige pigmentatie tot gevolg.
Melasma
Melasma of zwangerschapsmasker is een chronische vorm van hyperpigmentatie die onder invloed staat van vrouwelijke hormonen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden ontstaat het niet enkel tijdens de zwangerschap maar kan het ook spontaan voorkomen door hormonale schommelingen of door gebruik van een anticonceptiepil. Indien het ontstaat tijdens de zwangerschap komt het vaak op tijdens het tweede of derde trimester.
Hormonale schommelingen van oestrogeen en progesteron zorgen voor een overproductie van melanine op bepaalde plaatsen in de huid. Bij melasma zijn deze vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ook in de nek en op de armen pigmentvlekken voor. Gelukkig is melasma niet schadelijk, alhoewel het door veel vrouwen als cosmetisch storend wordt ervaren.
De belangrijkste trigger van melasma is blootstelling aan de zon. Daardoor kunnen de pigmentcellen te veel melanine produceren die onregelmatige pigmentatie geven. Melanine werkt namelijk als een natuurlijk zonnebeschermingsproduct in de huid. Dankzij melanine worden mensen bruin maar een overmatige blootstelling kan dit proces echter verstoren. Zeker bij een zwangerschap is het dus belangrijk om zo veel mogelijk de zon te vermijden om melasma te voorkomen. In zeldzame gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker niet binnen enkele maanden na de bevalling en dan kunt u dit via een IPL-behandeling laten verwijderen.
Naevi
Soms worden pigmentvlekken ook wel naevi genoemd. De meest bekende is uiteraard de gewone moedervlek maar er zijn heel veel verschillende soorten naevi, zoals de mongolenvlek, naevus van Ota en naevus van Ito, om maar enkele te noemen.
De meeste naevi ontstaan door genetische aanleg, zonlicht of leeftijd. Maar ook hormonen, geneesmiddelen en een auto-immuunaandoening kunnen aan de oorzaak liggen. Meestal zijn ze niet kwaadaardig maar als u twijfelt kunt u best een arts raadplegen.
Sproeten - Ephiliden
Sproeten komen veelal voor bij mensen met een lichte huid en rossig haar. Ze ontstaan niet tijdens de geboorte maar in de kindertijd, zodra de huid met zonlicht in aanraking komt. Het zijn kleine vlekjes donkerder dan de normale huidkleur. We zien sproetjes met name in het gezicht en het bovenlichaam. Een sproet is vaak rond of ovaal, maar kan ook onregelmatig van vorm zijn. Ze kunnen ook samenvloeien tot een vlek. Bij het ouder worden neemt het aantal sproeten vaak weer af. Sproeten zijn geheel onschuldig en hoeven dan ook niet verwijderd te worden.
Sproeten ontstaan door een opeenhoping van pigment tussen de huidcellen. De pigmentcellen geven daar meer pigment af. Er zijn dus niet méér pigmentcellen aanwezig. Of iemand sproeten krijgt hangt af van een aantal factoren zoals erfelijkheid, huidtype en de mate van blootstelling aan zonlicht. Sproeten zijn beter zichtbaar in de zomer; zon is een overduidelijke uitlokkende factor. In de winter worden sproeten meestal wat lichter. Indien u het krijgen van sproeten zo veel mogelijk wilt voorkomen is het van belang om goed te beschermen met een goede zonnebrandcrème .
Vitiligo
Vitiligo is een onschuldige aandoening waarbij de huid en ook het haar pigment verliezen. Vitiligoplekken zijn wit van kleur en bevatten geen pigmentcellen. De vlekken kunnen variëren in vorm en grootte en verbranden gemakkelijk in de zon.
De precieze oorzaak van vitiligo is onbekend maar er bestaan verschillende theorieën. Over het algemeen wordt aangenomen dat vitiligo een auto-immuunziekte is waarbij de immunologische reactie de vernietiging van pigmentcellen veroorzaakt. Daarnaast blijkt vitiligo in sommige families meer voor te komen, waardoor men vermoedt dat het ook erfelijk is. Verder zijn er ook mensen die denken dat het een stoornis is in functie van het zenuwstelsel.
Waarom kiezen voor het Laserkabinet?
U vertrouwt uw lichaam niet zomaar aan de eerste de beste toe.
Wij overtuigen u alvast graag met deze argumenten om voor uw behandeling te kiezen voor de betrouwbaarheid van Het Laserkabinet:
1. Innovatie
Het is belangrijk om weten dat wij werken met de nieuwste generatie medisch gekeurde toestellen. Bovendien maken we steeds gebruik van innovatieve technieken en volgen we de nieuwste ideeën binnen huidbehandelingen op de voet.
2. Medisch toezicht
Onder leiding van onze artsen wordt voor u een zo geschikt mogelijke behandeling vooropgesteld. Deontologisch en eerlijk handelen staat hoog in ons vaandel.
3. Jarenlange expertise
Het moge duidelijk zijn dat wij een zeer brede kennis en enorme ervaring hebben in de materie van huidbehandelingen. Door een voorzichtige, stapsgewijze aanpak ligt de focus bij elke behandeling op veiligheid.
4. Grondig en precies
Onze beste reclame is dat we zo nauwkeurig mogelijk werken alsof het voor onszelf of onze familie zou zijn.
5. Kwalitatieve nazorg
Heb je een vraag of ben je ongerust, wij zijn steeds telefonisch, per email in onze
praktijk samen met de artsen ter beschikking om u gerust te stellen.
6. Getraind personeel
Onder medisch toezicht werken onze medewerkers volgens de juiste richtlijnen in alle discretie. Bijscholing is een grote troef in onze praktijk zodat onze verpleegkundigen zich altijd comfortabel en gerust voelen bij de behandeling met deze hoogtechnologische toestellen.